Udskriv

Ansvarsgrundlag

For at man kan kræve erstatning hos en anden kræver det et særligt grundlag – man kalder det et ”ansvarsgrundlag”. Som udgangspunkt bæres tabet, hvor det falder, hvilket betyder, at man skal påvise et ansvar eller have tegnet en forsikring, der dækker tabet, for at få en erstatning.

Dansk rets almindelige ansvarsgrundlag kaldes ”culpa”. Culpa foreligger, hvor der er handlet på en måde, der afviger fra almindelig anerkendt handlemåde på handlingstidspunktet. På almindelig dansk betyder det, at et ansvar foreligger efter culpareglen, hvis skaden kan bebrejdes nogen.

Selvom en skade – på person eller ting – er forvoldt af en anden er det altså ikke nok til at få erstatning, hvis skaden ikke kan bebrejdes denne, men er hændelig. Det er den, der kræver erstatning, der skal bevise, at der er et ansvar – at der er handlet med culpa. Inden for nogle særlig livsområder gælder der et andet ansvar end culpa-ansvaret. Det gælder fx skader, der involverer køretøjer, hunde og skader i arbejdstiden, hvor der gælder et særligt strengt ansvar – se nærmere herom i undermenuerne ”Færdselsskader”, ”arbejdsskader” og ”hundeskader”.

Del
Del denne side på Facebook

logo40pxadvokatlogoerCopyright 2012 © Sandager Advokater, Lyngby Hovedgade 41, Postboks 53, 2800 Kgs. Lyngby
Telefon +45 45 93 21 50 |  Fax +45 45 93 03 55  |  Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.